Efter en lång arbets- eller skoldag kan det vara svårt att motivera sig själv till att ta en löprunda. När man kommer hem känner man sig kanske lite trött och vill helst sjunka ned i tevesoffan. Det bör man dock undvika – i varje fall några dagar i veckan. Om du tar dig samman 2–3 gånger i veckan och snörar på dig löpskorna efter jobbet eller efter studierna kan du omsätta en del av den passiva tiden i soffan till en aktiv – och effektiv – träningstid.

Det behövs inte särskilt många träningspass förrän du märker resultat. För det första får du mer energi när du tränar. Ger du dig ut på en löp- eller cykelrunda efter jobbet kommer du hem igen med nya krafter och med större lust att utnyttja fritiden till olika aktiviteter.

Ge dig själv små belöningar för varje löprunda – om du tränar i kväll kan du till exempel hyra en film, spela ett dataspel eller göra något annat kul. Försök annars med presenter – om du t.ex. tränar fem-tio gånger den här månaden kan du unna dig en ny löpartröja eller om du genomför ett millopp kan du köpa den där snygga träningsklockan som du drömt om så länge.